Coșarul care dă viață unui Lipscani!

posted in: Blog | 0

1623196_1448190312125233_2055894313696913973_n

Se spune, din popor, că dacă un coşar te atinge cu peria murdară de funingine îţi aduce noroc. Ei bine, pe mine m-a atins și nu știu cât noroc mi-a adus, dar cunoscându-l mi-a arătat cu simplitate și prin ale lui mâini muncite că, deși a simțit greutățile vieții, nu lasă să se vadă lucrul acesta.

Acum ceva timp, hoinărind prin Centul Vechi, am ajuns în Iron City, l-am zărit pe acest coșar plin de viață, pe numele său de Sandu. Trăia muzica din plin și fiecare om care-l saluta era ca o împlinire pentru el. Mi-a luat mâna si mi-a pus niște grăunțe de grâu în mână ca să-mi poarte noroc, mi-a dat bricheta lui ca amintire și mi-a zis ” Mă găsiți pe facebook, eu sunt Coșarul.”

Străbate zilnic străzile din Centrul Istoric al Capitalei cu o pompă după umăr şi împărţind boabe de grâu trecătorilor. El este coşarul din Centrul Vechi, cel care spune că încearcă să aducă noroc şi fericire oamenilor.

Dar povestea celui care încearcă să împartă fericire este una tristă. Doarme într-un automobil abandonat, în cartierul Ferentari. Din ce îi oferă într-o seară turiştii din Centrul Istoric reuşeşte să strângă, în medie, 20 de lei. Bani ce i-ar ajunge, spune el, pentru mâncare şi pentru un duş la baia publică din Gara de Nord. Totuşi, de multe ori i s-a întâmplat ca toţi banii să-i fie confiscaţi de poliţiştii care patrulează prin Centrul Istoric. „Norocul nu-l aduc eu, e de la Dumnezeu. Eu nu cer nici un ban nimănui. Dacă vor oamenii să-mi dea un leu pentru că au considerat că le aduc noroc sau ca să facă o poză cu mine, bine. Dacă nu, asta e, oricum eu impart grâu şi stau să fac poze cu copiii, chiar dacă nu primesc nici un ban. De ce îmi confiscă toţi banii pe care îi am?”, a povestit cu lacrimi în ochi.

„Eu nu cerşesc, nu fur. Vreau să pot şi eu să trăiesc şi să aduc ceva din aerul medieval de altădată, în Centrul Istoric. Domnul primar Oprescu a declarat că asta îşi doreşte. De la declaraţia dumnealui mi-a venit şi mie această idee. Domnul primar Oprescu mă cunoaşte. Vreau să merg la dânsul în audienţă”.

Și cred cu tărie în vorbele lui Senghor la Dakar : „ Moartea unuia dintre acești bătrâni este ceea ce pentru voi ar fi incendiul unei biclioteci pline de cărțile gânditorilor și ale poeților.” Așa că, poate învățăm și nu în sensul în care acordăm acestui cuvânt o semnificație științifică, ci în acela în care acesta ne ajută să trăim simplu.

Să trăiești mulți ani de acum încolo, coșar ce dă viață Lipscaniului!

Phoho credits : Bogdan Serban
https://www.facebook.com/wysproject?fref=ts / While you sleep

Please follow and like us:

Lasă un răspuns